Pečená Morka nielen na Vianoce k vínu
Pečená morka k vínu. Príprava nie je nič pre začiatočníkov, ale raz za rok stojí za to venovať svoj čas tomuto skvelému pokrmu.
Postup:
1
Morku osušte, nasoľte 24 hodín vopred zmesou zmiešanou z polovičky šálky soli a 1 lyžicou prášku do pečiva (určite vám trochu zostane). Nechajte ju neprikrytú a nasolenú odpočívať 24 hodín v chladničke.
2
Druhý deň začnite tak, že otvoríte famózny Merlot 2015, suchý od Korbaša a môžete začať piecť morku. Treba tomu venovať dostatočný čas, pečie sa pomaly, cca 4 hodiny na 150 °C. Morku pri pečení nepotierajte. Tie miesta, ktoré by sa mohli rýchlejšie spáliť, prikryte počas pečenia alobalom (konce krídel, vrchná časť stehien).
3
Po upečení nechajte morku cca 30 minút odpočívať - šťava sa rovnomerne rozloží. Ak máte radi viac chrumkavú kožu, dajte rúru na maximum a morku dopečte.
Morku servírujeme s kuracio-omáčkovým základom, pečenými zemiakmi a koreňovou zeleninou, gaštanovou plnkou, ružičkový kelom a brusnicami a nezabudnite aj na ten zvyšok Merlotu. Ak neostal treba otvoriť ďalšiu fľašu :)