Pečená kačica s dusenou červenou kapustou na víne
Nedeľná alebo aj sviatočná klasika s domácimi lokšami a kapustou, ktorú všetci tak milujú.
Postup:
1
Tak ako je to aj s vínom, kačka potrebuje svoj čas. Príprava je veľmi dôležitá a teda treba ju pripraviť deň dopredu. Po dôkladnom umytí, si zmiešajte soľ s rascou a poriadne ju posypte z vnútra aj vonku. A potom s ňou šup do chladničky odpočívať. Vy si doprajte pohár vínka, lebo prvú fázu máte za sebou. Dnes to môže byť biele, keďže zajtra sa ku kačke bude hodiť skôr červené suché.
2
Kačku dajte na plech, do vnútra hrudného koša vložte umyté a neprekrojené jabĺčko. A kačicu obráťte chrbtom nahor, prsiami dole. Podlejte ak máte 2dcl vývarom + voda. Rúru predhrejte na 200°C a nezakrytú kačku dajte piecť na 10 minút aby sa koža zatiahla. Potom ju zakryte pod pokrievku alebo alobal a pečte pomaly pri 160°C a často podlievajte. Zhruba po hodine kačičku obráťte prsiami hore aby Vám už koža krásne schrumkavela, popichajte vydličkou na pár miestach kožu a pečieme ďalšiu hodinu stále zakrytú. Nezabúdajte podlievať výpekom. Zatiaľ ideme na prípravu červenej kapusty.
3
Červenú kapustu si očistite a nakrájajte alebo nasekajte na pásiky. Na výpeku z kačičky si orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte kryštálový cukor a pomaly zkaramelizujte. Pridajte potom celú rascu a zhruba deci červeného vína, to druhé deci zdegustujte. Samozrejme ideál je podlievať dobrým vínkom, kľudne aj s tým ktoré sa ku kačičke bude podávať. Tú chuť oceníte na konci.
Priveďte do varu, pridajte červenú kapustu a soľ a dusíme pod pokrievkou do mäkka.
4
Späť ku kačke
Celé pečenie môže trvať zhruba 2,5 hodiny. Záleží od veľkosti kačice. Asi 30 min pred dopečením, ju odokryjeme a pečieme do chrumkava.
Ako prílohu si môžete zvoliť domáce zemiakové lokše alebo domácu knedľu a samozrejme dobré červené vínko.
Dobrú chuť a na zdravie !