Grilované kura k vínu - nedeľná klasika na netradičný spôsob
Kto by nemal rád nedeľnú klasiku v podobe pečeného kuriatka. Ale skúste s nami trošku experimentovať.
Postup:
1
Celé vypitvané kurča umyjeme vo vode a pripravíme si marinádu. Tá vznikne zmiešaním olivového oleja, prelisovaného cesnaku, mletej červenej papriky, pridáme soľ a sušenú majoránku. Zmiešame a pokvapkáme citrónom. Nakoniec pridáme nasekaný čerstvý rozmarín. Pripravenou marinádou potrieme celé kurča.
2
Medzitým si môžeme otvoriť dobrú fľašku vínka, vyberáme suché Veltlínske zelené 2018 od Karpatskej Perly a môžeme dať variť mladé zemiaky v šupke. Ktoré následne osolíme a okoreníme až po vytiahnutí z hrnca a prekrojení na polovicu.
3
Ideme si ďalej pripraviť náplň do vnútra kurčaťa. Tá bude pozostávať z kúskov nakrájaného jablka na kocky a sušených hrozienok, ktoré zmiešame spolu s medom. Túto zmes vložíme dovnútra kurčaťa, ale aj okolo neho na vymastený pekáč. Pridáme kúsky čerstvého rozmarínu a tiež uvarené mladé zemiaky v šupke rozkrojené na polovicu. Spolu pečieme v rozohriatej rúre pri 190 stupňovej teplote asi hodinu a pol, samozrejme sledujeme si celý priebeh raz za čas a tomu prispôsobíme dĺžku pečenia.
Nezabúdame ani na to, že jednou z najhlavnejších ingrediencií je vlastná šťava kurčaťa, ktorú pustí a ňou oblievame celé kurča i zemiaky, ktoré nasiaknu úplne inú chuť. V kombinácii s rozmarínom je výsledok naozaj vynikajúci.
Dobrú chuť a nazdravie aj k tomu Veltlínu :)