Domáce perky so slivkovým lekvárom
Pravé perky ako od babičky, vôňa detstva, prázdnin a návštevy u starých rodičov. Pripravte si s nami slovenské perky s lekvárom.
Postup:
1
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a nastrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame so všetkými surovinami a vypracujeme vláčne a nelepivé cesto. Vždy záleží aj na kvalite zemiakov. Ak sa Vám cesto lepí, treba pridať múku. Ale vždy radšej menej, aby boli perky vláčne a mäkké.
2
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku do 5 mm, rozdelíme ho na malé rovnomerné štvorce a plníme do stredu slivkovým lekvárom. Každý štvorec preložíme na polovicu, zlepíme a vydličkou popritláčame okraje aby lekvár vo vode nevytiekol. Perky vkladáme po jednom do veľkého hrnca s vriacou vodou a varíme až kým nevyplávajú na povrch.
3
Podávame preliate rozpusteným máslom a posypané buď makom alebo pomletými orechami s práškovým cukrom. Deťom nalejte pohár mlieka a Vy sa nebojte otvoriť fľaštičku ovocného vína, v tomto prípade skvelá kombinácia je slivkové víno z vinárstva Miluron.