Hron 2022 suché
Prémiové červené víno zo slovenského novošľachtenca, ktorý vznikol krížením odrôd Castets x Abouriou noir. Hrozno bolo ručne oberané a následne ešte raz pretriedené na vibračnom stole. Odstopkované, celé bobule hrozna prešli pomalou maceráciou pri nízkej teplote a následne prebehlo spontánne kvasenie s maceráciou na šupkách po dobu viac ako tri týždne. V mladom víne prirodzene prebehlo jablčno-mliečne kvasenie a následne bolo umiestnené do dubových sudov, kde vyzrievalo 18 mesiacov.
Víno s výraznou viskozitou, sýtej tmavočervenej farby, s tmavo-fialovým okrajom. Vôňa vína je komplexná, ovocno-korenistá s jasnou stopou dreva a dymových tónov vypaľovaného francúzskeho suda. Ovocné tóny, ktoré sa vo víne postupne otvárajú, pripomínajú vôňu čiernych ríbezlí, sladkých černíc a prezretej cigánskej višne. Toto všetko je okorenené čerstvo mletým čiernym korením, údenou sladkou paprikou a tabakovým listom. Chuť vína je prekvapivo jemná, uhladená s dobrou štruktúrou tanínov, ktoré svojou zrelosťou pripomínajú trnkový lekvár s horkou čokoládou. Dochuť vína je mimoriadne dlhá a energická.
Víno sa hodí najmä k pokrmom z tmavého mäsa, či diviny s ovocnými typmi omáčok. Vyniká predovšetkým s výraznejším srnčím mäsom, ale aj s pečeňovými špecialitami z diviny. Veľmi dobre sa spája s ľahšími čokoládovými dezertmi, ale aj tvrdými vyzrievanými kozími a kravskými syrmi. Je vynikajúcim partnerom pre ľahšie až stredne ťažké typy cigár.
Vlastnosti vína
Vinárstvo Chateau Rúbaň
Myšlienka vinárstva: ,,Víno sa dá robiť dobre len vtedy, keď ho milujete." a s tým musíme len súhlasiť.
Majú tie najlepšie predpoklady tvoriť jedinečné víno. Slnko im dopriava najvyšší počet slnečných dní v krajine, pôda má špecifické zloženie, ktoré dáva vínu nezameniteľný charakter. Žijú tam pracovití a usilovní ľudia s bohatými skúsenosťami a vinárskou tradíciou. Vyrábaju víno z hrozna tam, kde sa urodilo a tak sa snažia podporovať ich strekovský región.