Champagne / Sekt
Šampanské (Champagne) dostalo názov podľa jedinej oblasti na svete, v ktorej sa môže vyrábať a to oblasť Champagne vo Francúzsku. Tento lahodný a elegantný mok sa vyrába tradičnou metódou (méthode traditionelle), druhotným kvasením vo fľaši a nie je umelo nasýtený ako pri sýtených vínach. Preto by sa sekty ani perlivé vína nemali označovať pojmom Champagne. Na výrobu šampanského sú povolené len 3 odrody: Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir, alebo ich kombinácia.
Ďalšie miesta na svete kde sa vyrábajú obdobným spôsobom šumivé vína, sú v Španielsku pod názvom Cava a v Taliansku pod názvom Spumante a v Nemecku, Rakúsku a bývalom Československu zaužívaný výraz Sekt.
Pripavili sme pre Vás aj Sekty v DARČEKOVÝCH kazetách, inšpirujte sa TU!