Archivácia a zrecí potenciál vín
Každé víno je jedinečným produktom, ktorý si zaslúži dostatočné ocenenie. Ak sa začneme o vína zaujímať, narazíme na zaujímavý pojem – zrecí potenciál. Zrecí potenciál je udávaný v rozpätí rokov a pod týmto slovným spojením sa skrýva dôležitá informácia. Predstavme si situáciu, kedy je uvedené, že zrecí potenciál predstavuje obdobie 4-6 rokov. Táto informácia nám naznačí, že počas nasledujúcich 4 rokov bude kvalita vína ešte stúpať a v období 4 až 6 rokov dosiahne svoj vrchol. Po uplynutí tejto doby už dochádza k znižovaniu kvality. Každé víno má svoj individuálny zrecí potenciál, ktorý je potrebné poznať.
Informácia o zrecom potenciáli je vhodná predovšetkým pre tých, ktorí majú záujem archivovať víno. Archivácia vína, zrenie vína vo fľaši, sa od jeho skladovania líši predovšetkým v oveľa vyššej náročnosti na podmienky uloženia vína i v dlhšom trvaní. Počas archivácie je potrebné dodržiavať stabilnú vlhkosť vzduchu 65% a teplotu pri bielych vínach 10°C až 12°C a pri červených vínach 12°C až 16°C . Vínové fľaše musia byť uložené horizontálne a v tme. Víno môžete mať uložené vo vlastnej vínovej pivnici alebo vo vinotéke, ktorá je dnes bežne dostupná. V oboch prípadoch je však mimoriadne dôležité mať správne podmienky, ktoré sme spomínali vyššie.
Na archiváciu však samozrejme nie je vhodné každé víno. Vo väčšine prípadov sa na archiváciu používajú vína s vyšším podielom alkoholu (približne od 14%). Rovnako je vhodné, ak sa vo víne nachádza vyššie percento kyselín, pretože ich prítomnosť bráni rozvoju a rastu baktérií a kvasiniek. Dôležitým parametrom je tiež obsah kyseliny siričitej, ktorej prítomnosť chráni víno pred oxidáciou.
Vína, ktoré sa vyznačujú práve vyšším podielom kyselín sú biele vína a vyšším podielom alkoholu sú červené vína. Z bielych odrôd je to Chardonnay, Pinot Gris i Rizling rýnsky. Z červených odrôd je to hlavne Cabernet Sauvignon, Alibernet a Dunaj, hlavne barikové.
Nevhodné odrody na archiváciu predstavujú napríklad Müller Thurgau, Muškát, Irsai Oliver, Svätovavrinecké. Taktiež všetky ružové vína, nie sú vhodné na archiváciu a je vhodné ich vypiť do 1 maximálne 2 rokov.
Takmer všetky vína v bežnom supermarkete sú vyrábané na rýchlu spotrebu a nevhodné na archiváciu.
Ak uvažujete o kúpe vína na archiváciu, na našom online obchode jasomvino.sk nájdete informácie o zrecom potenciáli vín. V prípade nás neváhajte kontaktovať +421948777140, radi Vám poradíme s výberom.